Welkom in De Koog
Welkom bij Texel Culinair

Texel Culinair is een onvergetelijke evenement voor iedereen voor alle leeftijden. Culinaire bedrijven van Texel presenteren exclusieve gerechtjes, bereid met producten van het eiland. Het bier en de wijn zijn met zorg voor u geselecteerd. Al uw zintuigen worden geprikkeld tijdens dit prachtige evenement, waar kwaliteit en gezelligheid voorop staan.

Het evenement

Het thema van 2022

De 17e editie van Texel Culinair volledig in het teken van ... We maken het thema binnenkort bekend!

Ieder jaar willen we onze bezoekers kennis laten maken met een thema. Dit thema wordt verwerkt in een gewaagd, betaalbaar en trendy gerechtje. Texel wordt steeds meer gewaardeerd om haar eigen echte Texelse producten. Iedere deelnemer geeft een eigen invulling aan dit gerechtje.

Van 23 t/m 25 september 2022 staat de 17e editie van Texel Culinair volledig in het teken van ... (binnenkort wordt het thema bekend gemaakt). We laten de deelnemers vrij in hun interpretatie hiervan. Zoals elk jaar gebruiken de deelnemers veelal Texelse producten en wedijveren op Texel Culinair met hun culinaire gaven. In drie dagen worden een kleine 100 gerechtjes gemaakt en vervolgens geproefd door zo’n 15.000 bezoekers.

Betaalbare gerechtjes

Ook dit jaar gaan de koks weer hun uiterste best doen. Van lamsvlees tot kokkels, u kunt uw culinaire hart ophalen. Zo kan eenieder, volop genieten van de proeverij.

Vermaak: DJ’s, live muziek, lounge area, crazy entertainment en theatershow!

Ook het vermaak zit vol verrassingen! De proeverij wordt dit jaar weer muzikaal ondersteund door professionele artiesten van zowel Texelse bodem als van de 'overkant'.

De wedstrijd

De gerechtjes van de deelnemers worden beoordeeld door een deskundige jury op diverse criteria zoals; ingrediënten, smaak, kleur en presentatie. Daarnaast let de jury ook op gastvrijheid, hygiëne, inrichting van de stand, het gebruik van Texelse producten en vakbekwaamheid.

De jury

Deze bestaat uit de volgende personen:

 • Juryvoorzitter Marcus Polman

  Marcus Polman is een foodjournalist en -ondernemer. Hij is de founding editor van het online foodmagazine FavorFlav.com, voormalig jurylid MasterchefHolland, kookboekenmaker, founder PR Agency Nieuwe Haring Media & PR, organisator Culiperslunch en mede-eigenaar The Rough Kitchen en Smokey Goodness Burgers & Bites. 

  Marcus is een graag geziene gast op Texel Culinair en al een aantal jaren onderdeel van onze jury.

 • Estée Strooker

  Estée Strooker heeft drie kookboeken op haar naam staan. Met gerechten waarbij Estée teruggaat naar de basis, geïnspireerd door nostalgie en wat de natuur dicht bij huis ons te bieden heeft. Ze runt twee restaurants 'Amusement en Eetwinkel STROOM en presenteerde ze programma's bij 24Kitchen en ontwikkelde zij regelmatig creatieve culinaire concepten.

  Estée is van de juryleden de No Waste expert en dit is tevens haar eerste keer als jurylid voor Texel Culinair.

   

 • Marjolein Hurkmans

  Terug van weggeweest bij Texel Culinair Marjolein Hurkmans. Al 31 jaar werkt zij voor De Telegraaf bij het weekblad Vrouw. Na een jaar afwezigheid zal Marjolein weer deelnemen in de jury. Welkom terug!

 • Mariette van den Brande

  Mariette van den Brande heeft een populaire blog Overetengesproken.nl. Van jongs af aan vindt zij het leuk om in de keuken bezig te zijn met lekkere dingen. Als kind voornamelijk koekjes en taarten. Later kwam daar ook de dagelijkse maaltijd bij. Helemaal leuk is het natuurlijk als ik voor een feestje of gezellig etentje extra kan uitpakken. Haar blog is ontstaan vanuit het idee haar bak- en kookrecepten online te gaan verzamelen. Zo heeft zij altijd alles bij de hand en als ze eens niet weet wat we die avond gaat eten heeft ze een mooi naslagwerk om ideeën op te doen. Het starten van een blog om alles te kunnen delen met familie, vrienden en andere lezers was voor mij een logisch gevolg.

De prijzen

De deelnemers plaatsen zich voor één van de categorieën.

 • 1. Themagerechtje 2022:

  Gerechtje meest passend bij het thema

 • 2. De publieksprijs:

  Gerechtje dat het beste past bij Texel; gekozen door publiek

 • 3. Overall Winnaar:

  De meest verrassende combinatie; gekozen door jury