Welkom in De Koog
Welkom bij Texel Culinair

Texel Culinair is een onvergetelijke evenement voor iedereen van alle leeftijden. Culinaire bedrijven van Texel presenteren exclusieve gerechtjes, bereid met producten van het eiland. Het bier en de wijn zijn met zorg voor u geselecteerd. Al uw zintuigen worden geprikkeld tijdens dit prachtige evenement, waar kwaliteit en gezelligheid voorop staan.

Het Evenement

Het thema van 2018:

De 15e editie van Texel Culinair volledig in het teken van FEEST

Ieder jaar willen we onze bezoekers kennis laten maken met een thema. Dit thema wordt verwerkt in een gewaagd, betaalbaar en trendy gerechtje. Texel wordt steeds meer gewaardeerd om haar eigen echte Texelse producten. Iedere deelnemer geeft een eigen invulling aan dit gerechtje.

Dit jaar vieren we ons 3e lustrum; het 15 jarig jubileum van Texel Culinair!
Van 14 t/m 16 september 2018 staat de 15e editie van Texel Culinair volledig in het teken van FEEST. We hebben de deelnemers vrij gelaten in hun interpretatie hiervan. Dit heeft gezorgd voor een divers scala aan gerechten waar je het water van in de mond gaat staan. Zoals elk jaar gebruiken de deelnemers veelal Texelse producten en wedijveren op Texel Culinair met hun culinaire gaven. In drie dagen worden een kleine 100 gerechtjes gemaakt en vervolgens geproefd door zo’n 15.000 bezoekers.

Betaalbare gerechtjes

Ook dit jaar hebben de koks weer hun uiterste best gedaan. Van lamsvlees tot kokkels, u kunt uw culinaire hart ophalen. Sinds 2013 vindt u bij iedere deelnemer minimaal één gerechtje van slechts 1 Kôgertje. Zo kan eenieder, volop genieten van de proeverij.

Vermaak: DJ’s, live muziek, lounge area, crazy entertainment en theatershow!

Ook het vermaak zit vol verrassingen! De proeverij wordt dit jaar weer muzikaal ondersteund door professionele artiesten van zowel Texelse bodem als van de 'overkant'.
Vanwege het 15 jarig jubileum hebben we dit jaar extra ons best gedaan om de hele straat te laten swingen. Oa DJ Birdyboy, De Vinylvan, Crazy entertainment (ballonnen/goochelen) en muziek van Vinyl zullen terug te vinden zijn in de dorpsstraat.
Net als vorig jaar is er ook weer een Paal17 Lounge area en vergeet de tuin van mevrouw Mosk niet (ingang rechts naast de kerk).

We hebben nog een aantal verassingen voor jullie in petto dus loop vooral een rondje en geniet van al het heerlijke eten en vermaak.

Meisjes met Smaak
De Meisjes met Smaak doen hun naam eer aan. Om de 15e editie van Texel culinair te vieren delen zij, tijdens de openingsuren van vrijdag en zaterdag, champagne en kaviaar uit aan onze gasten. Later op de avond zullen zij de gerechten van onze deelnemers op straat aan de man/vrouw brengen.

Prijsuitreiking door PIMP theatershow
De dames en heren van PIMP zullen de prijsuitreiking van Texel Culinair 2018 op hun eigen vrolijke, inspirerende en prikkelende wijze verzorgen. PIMP staat voor passie, inspiratie, motivatie en plezier en gaat over gastvrijheid, blijheid, service en de gast. Ze zullen beeldend de do’s en dont’s van de hospitality op de planken brengen met pakkende voorbeelden die ze tijdens Texel Culinair 2018 hebben meegemaakt. Naast de reguliere prijzen bieden ze de nieuwe PIMP gastvrijheidsprijs aan.

De Wedstrijd

De gerechtjes van de deelnemers worden beoordeeld door een deskundige jury op diverse criteria zoals; ingrediënten, smaak, kleur en presentatie. Daarnaast let de jury ook op gastvrijheid, hygiëne, inrichting van de stand, het gebruik van Texelse producten en vakbekwaamheid.

De jury

Deze bestaat uit de volgende personen:

 • Aris van Zeijlen

  (juryvoorzitter en ere-gast) onder begeleiding van Joke de Boer
 • Marcus Polman

  Culinair recensist / Masterchef
 • Michael Daals

  Gastheer / Sommelier
 • Michiel Uitdehaag

  Burgemeester van Texel
 • Marjolein Hurkmans

  Culinair Recensent

De prijzen

De deelnemers plaatsen zich voor één van de categorieën.

 • 1. Overall Winnaar:

  Op basis van gerechtjes, uitstraling, aankleding

 • 2. Restaurants:

  Beste gerechtje

 • 3. Themagerechtje 2018 FEEST:

  Gerechtje meest passend bij het thema

Daarnaast zal dit jaar de PIMP Gastvrijheidsprijs uitgereikt worden. Dit is een extra prijs waar de bovenstaande juryleden geen invloed op uitoefenen. Deze prijs is onderdeel van de PIMP theatershow en zal naar het oordeel van dit gezelschap uitgereikt worden.

 • 4. PIMP:

  Gastvrijheidsprijs