Welkom in De Koog
Welkom bij Texel Culinair

Texel Culinair is een onvergetelijke evenement voor iedereen voor alle leeftijden. Culinaire bedrijven van Texel presenteren exclusieve gerechtjes, bereid met producten van het eiland. Het bier en de wijn zijn met zorg voor u geselecteerd. Al uw zintuigen worden geprikkeld tijdens dit prachtige evenement, waar kwaliteit en gezelligheid voorop staan.

Het evenement

Het thema van 2019:

De 16e editie van Texel Culinair volledig in het teken van Foodswap 'op sien Texels'.

Ieder jaar willen we onze bezoekers kennis laten maken met een thema. Dit thema wordt verwerkt in een gewaagd, betaalbaar en trendy gerechtje. Texel wordt steeds meer gewaardeerd om haar eigen echte Texelse producten. Iedere deelnemer geeft een eigen invulling aan dit gerechtje.

Van 13 t/m 15 september 2019 stond de 16e editie van Texel Culinair volledig in het teken van Foodswap 'op sien Texels'. We hadden de deelnemers vrij gelaten in hun interpretatie hiervan. Dit heeft gezorgd voor een divers scala aan gerechten waar je het water van in de mond gaat staan. Zoals elk jaar gebruiken de deelnemers veelal Texelse producten en wedijveren op Texel Culinair met hun culinaire gaven. In drie dagen worden een kleine 100 gerechtjes gemaakt en vervolgens geproefd door zo’n 15.000 bezoekers.

Betaalbare gerechtjes

Ook dit jaar hebben de koks weer hun uiterste best gedaan. Van lamsvlees tot kokkels, u kunt uw culinaire hart ophalen. Sinds 2013 vindt u bij iedere deelnemer minimaal één gerechtje van slechts 1 Kôgertje. Zo kan eenieder, volop genieten van de proeverij.

Vermaak: DJ’s, live muziek, lounge area, crazy entertainment en theatershow!

Ook het vermaak zit vol verrassingen! De proeverij wordt dit jaar weer muzikaal ondersteund door professionele artiesten van zowel Texelse bodem als van de 'overkant'.
O.a. DJ Birdyboy, De Vinyl Van en Club du Mellomen zullen terug te vinden zijn in de dorpsstraat.
Net als vorig jaar is er ook weer een Paal17 Lounge area en vergeet de tuin van mevrouw Mosk niet (ingang rechts naast de kerk).

We hebben nog een aantal verrassingen voor jullie in petto dus loop vooral een rondje en geniet van al het heerlijke eten en vermaak.

De Wedstrijd

De gerechtjes van de deelnemers worden beoordeeld door een deskundige jury op diverse criteria zoals; ingrediënten, smaak, kleur en presentatie. Daarnaast let de jury ook op gastvrijheid, hygiëne, inrichting van de stand, het gebruik van Texelse producten en vakbekwaamheid.

De jury

Deze bestaat uit de volgende personen:

 • Hennie Huisman

  wethouder Texel
 • Marcus Polman

  Culinair journalist / Masterchef
 • Marjolein Hurkmans

  Culinair verslaggever
 • Mariette van den Brande

  Foodblogger & influencer
 • Mystery guest

  woonachtig op Texel

De prijzen

De deelnemers plaatsen zich voor één van de categorieën.

 • 1. Themagerechtje 2019 Foodswap 'op sien Tessels':

  Gerechtje meest passend bij het thema

 • 2. De publieksprijs:

  Gerechtje dat het beste past bij Texel; gekozen door publiek

 • 3. Overall Winnaar:

  De meest verrassende combinatie; gekozen door jury