Foto's 2022
De eerste foto's van vrijdag staan online, binnenkort volgt de rest.
De eerste foto's van vrijdag staan online, binnenkort volgt de rest.
Evenement 2018
Evenement 2017
Prijsuitreiking 2017
Fotografie: Liselotte Schoo
Stands
Texel Bites ** Krokante Lam ** PEEK Texelchips *
Knapperige Maïstortilla ** Gefrituurde Bieterbal *
Beker gemengd fruit * Aardbeien Crunchy ** Vlierbloesem Walnoten Crunchy *
V.O.C. Bonbon 1stk * Rabarber Bonbon 1stk * Puur Chocolade Blaadje met Kaneelkrokantje 1stk * Transparant Doosje met 2 Boetjes 1stk * V.O.C. Bonbon 2stk ** Rabarber Bonbon 2stk ** Chocolade eilandjes 2stk ** Fris groen chocolaatje met yoghurt 2stk ** Doosje Bonbons ***
Wadden Oesters * BBQ steak *** Vangst van de Dag *** Fantastische Groente Bereidingen **
Espresso * Koffie * Cappucino * Cortado * Thee * Cascara Lemonade * Div. Zoetigheden **
Zomerse cocktails met TX Gin en TX Wodka **
“Groente Afval” (thema gerecht) * “Van je Graat gaan” ** Aardappel gekookt in de Grond waarin hij groeide ** Zal ons een biet wezen! **
Van eigenteelt * Van zee & land ** Van zand & klei ** Van land & gans **
KUSKUS / Noord Afrika ** QUINOA | Zuid Amerika * NOODLES | Azie **
Aloo chop * Samosa * Tandoori Chicken ** Butter Chicken met Rijst *** Lams do-peaza ***
Texelse aardbeien * Zilt soepje ** Watermeloen steak **
Nieuw dit jaar, is onze Mystery stand!
Tonijn “Gado Gado” ** Short Rib *** Hangop van Geitenyoghurt *
Hangop van yoghurt van de Novalishoeve * Gerookt buikspek met een zilt stamppotje ** Het vergeten gerechtje ***
Marc’s beroemde Honingham! ** Spicy Flavoured Chicken Wings ** Onze eigen Texelse Jutter Brownie *
Saté van de Haas ** Gemarineerde Kipdij ** Huisgemaakte Cheesecake *
Couscous Kip *** Couscous Vega ** Hotdog van Lamsvlees ** Chocolade Brownie *
Gegrilde Perzik van de BIG GREEN EGG *** Texelse Kokkeltjes *** Texelse “Steak Bavette” *** Smeuige Chocolade Brownie *
Kopje koffie, thee of cappuccino * Frozen cappuccino * Strender Deugniet * Banketbakker’s Choice * Jutterhoorntjes * Timmer’s After Dinner ***
Hamburger * Broodje Pulled pork *** Chocolade mousse *
Poulet fermier * Carpaccio Texels weiderund * Poule au riz * Scampi Du Chef ** Frank`s Stoofpotje Texels Galloway rund ** Dessert Italiaans roomijs met Texelse aardbeien *
Duurzame Rauwe Tonijn ** Confit van Reebout *** Boerenjongens Bavarois *
Gerookte Paling ** Heilbot *** Pure Chocolade Brownie met zwarte Olijven *
Geitenkaas Kroketjes ** Frutti de Mare *** Totally Hotdog *
Crêpe met Kaneelsuiker * Crêpe met Nutella * Crêpe met Stroop * Crêpe met verse Aardbeien + Slagroom ** Crêpe met Ham + Kaas ** Crêpe met Kaneelappeltjes + Nutella ** Crêpe met Nutella + verse Aardbeien + Likeur ***
Onze sponsors
Onze dank is groot! Mede door hun steun, is het mogelijk ieder jaar een prachtig evenement neer te zetten.
Partner van Texel Culinair
VVV Texel is in 1898 opgericht. Eerst als vereniging, in 1986 is zij omgezet in een stichting. Haar voornaamste taken zijn het verschaffen van informatie aan gasten, de promotie en marketing van Texel als vakantie-eiland en het bieden van boekingsfaciliteiten voor logiesverstrekkers op Texel.
Sligro Texel is trotse hoofdsponsor van Texel Culinair. Een prachtig evenement waar kwaliteit en gezelligheid voorop staan, en daar sluit onze vestiging naadloos bij aan.
Gouden sponsors
Ondernemen is mooi, maar niet makkelijk. Zeker fiscaal, financieel-administratief en fiscaal-juridisch neemt de complexiteit de laatste jaren flink toe. Omnyacc staat u op elk van deze gebieden terzijde.
Vakmanschap, creativiteit en inlevingsvermogen. Dat is kenmerkend voor Mediabureau Langeveld & de Rooy.
Zilveren sponsor
In de oude melkfabriek van Oudeschild wordt al lang geen melk meer verwerkt. Het is bier dat er in de ketels is gelagerd, Texels speciaalbier.
Expert op het gebied van innovatie, ervaring, geur en smaakbeleving. Hygiene · Victoria levert een compleet pakket dispensers voor uw toiletruimte.
Bronzen sponsor
Algemene sponsors
Euro EventsGrand Hotel OpduinJuttersmuseum FloraMoeder MoskInternet Diensten TexelTatenhove afvalverwerkingTexels WonenTexeltoursOpel rentenaarVrienden van Texel CulinairAgter ElektrotechniekAppartementencomplex Bosch en ZeeAutoservice NollekoogBeachpark TexelBen SchilderbedrijfBouwbedrijf van HeerwaardenCamping CoogherveldStrandplevier SuitesDe ZeedistelDobber OutdoorFietsverhuur De Koog/Post.nlGalerie Posthuys TexelGortersmientHotel BeatrixHotel BoschrandHotel Het UilenbosHotel KogerstaeteHotel TatenhoveKeijser Aardappelen en AspergesLandgoed SpringtijMieters Cadeau & WoondecoratieParacentrum TexelRestaurant ‘t PruttelhuusSilt TexelVakantieburo De LeeuwerikVakantiepark de Bremakker TexelVan Beek ByouxVilla Verhuur Texel Gerard en RiaZandbank TexelZilt & Zo LifestyleChaletpark Bregkoog B.V.
Ook dit jaar hanteren wij een pin-betaalsysteem voor onze gerechtjes. U kunt de heerlijke culinaire creaties proeven, waarvan de meeste gerechtjes tussen € 3,50 en € 9,50 kosten. Betaling is mogelijk met pin of met onze speciale prepaidkaart, die u gemakkelijk met contant geld kunt aanschaffen en opwaarderen bij de kassa in de Dorpsstraat. Bovendien kunt u bij al onze deelnemers gewoon pinnen.
Prepaidkaarten van de editie 2024 kunnen tot 1 december 2024 opgestuurd worden naar Stichting Texel Culinair, Postbus 27, 1790 AA Den Burg, met vermelding van naam en IBAN nummer, het bedrag wordt dan z.s.m. overgemaakt.
De volgende Texelse speciaal bieren worden dit jaar bij de stands van de tap geschonken:
Alle bieren zijn verkrijgbaar voor € 3,25 per glas. De borg per bierglas bedraagt € 2,00.
De huiswijnen (wit, rood en rosé) zijn met zorg voor u geselecteerd in samenwerking met VHC Jongens. Daarnaast bieden deelnemende restaurants hun eigen wijnen aan. Alle huiswijnen kosten € 4,75. De borg per wijnglas bedraagt € 4,75.
Geniet van uw drankjes in het bekende wijnglas van Texel Culinair. Zoals u van ons gewend bent, kunt u het glas aanschaffen bij onze deelnemers. Het glas kunt u het hele weekend gebruiken, dus bewaar het goed en neem het de volgende dag gewoon weer mee. Bij elke deelnemer kunt u uw glas omruilen voor een schoon exemplaar. Er zit € 4,75 borg op het glas, het glas kunt u aan het einde van uw bezoek weer inleveren bij één van de deelnemers, u ontvangt de borg dan weer terug. U mag uw glas natuurlijk ook als aandenken mee naar huis nemen!
Bent u allergisch? Geef dit duidelijk aan voordat u één van de gerechtjes besteld.
De EHBO-post is ondergebracht in De Schuilhut achter de kerk.
Er wordt geen alcohol verstrekt onder de 18 jaar. Bij twijfel zal de standhouder om een identiteitsbewijs vragen.
Onze huisregels: Voor een gezellig, veilig en vriendelijk Texel Culinair!
Er wordt geen alcoholhoudende drank geschonken aan jongeren onder de 18 jaar. Het is niet toegestaan om alcoholhoudende drank te kopen voor jongeren onder de 18 jaar of om alcoholhoudende drank aan hen door te geven. Het personeel en de deelnemers zien toe op de naleving van de regels voor het gebruik van alcohol.
Het is niet toegestaan om eigen drank- en/of etenswaren het evenemententerrein mee op te nemen.
Het is in de tent(en) niet toegestaan te roken. Roken is alleen toegestaan buiten op het terrein. Wij hanteren een ‘zero tolerance’ drugsbeleid. Bij constatering van drugs wordt de bezoeker direct verwijderd en aan de politie overgedragen. Op en rondom het evenemententerrein is de Nederlandse wetgeving ten aanzien van het gebruik en de handel in drugs van toepassing. Het is ten strengste verboden om op en rondom het evenemententerrein drugs te gebruiken, te bezitten of te verhandelen.
Texel Culinair is een driedaags culinair evenement in het centrum van De Koog. Groots maar met lokale gezelligheid, waar we 'Proeven op sien Tessels'!
Thema
Ieder jaar kent Texel Culinair een thema. Het thema is een ingredient dat gebruikt wordt in een gerecht dat maximaal € 4,50 mag kosten. Een bijzonder gerechtje voor iedereen dus.
Winnaars gefeliciteerd!
Ook wil de organisatie Texel Culinair 2023 de deelnemers, gasten, artiesten, sponsors, vrijwilligers en iedereen die een steentje heeft bijgedragen aan deze fantastische editie bedanken.
We hebben er met z’n allen een echt feest van gemaakt! Tot volgend jaar.
2e plaats: Paal17 De Eerste Etage
3e plaats: Passie
2e plaats: Oudeland - Groen zwart, Texel in het hart
3e plaats: Restaurant Passie - Pietermannen
2e plaats: Paal17 De Eerste Etage - TX Rundertartaar
3e plaats: Oudeland - Wit is een nuance
Graag tot 26, 27 en 28 september 2025
Texel Culinair is een onvergetelijke evenement voor iedereen voor alle leeftijden. Culinaire bedrijven van Texel presenteren exclusieve gerechtjes, bereid met producten van het eiland. Het bier en de wijn zijn met zorg voor u geselecteerd. Al uw zintuigen worden geprikkeld tijdens dit prachtige evenement, waar kwaliteit en gezelligheid voorop staan.
Ieder jaar willen we onze bezoekers kennis laten maken met een thema. Dit thema wordt verwerkt in een gewaagd, betaalbaar en trendy gerechtje. Texel wordt steeds meer gewaardeerd om haar eigen echte Texelse producten. Iedere deelnemer geeft een eigen invulling aan dit gerechtje.
Van 27 t/m 29 september 2024 staat de 19e editie van Texel Culinair volledig in het teken van KLEUR. We laten de deelnemers vrij in hun interpretatie hiervan. Zoals elk jaar gebruiken de deelnemers veelal Texelse producten en wedijveren op Texel Culinair met hun culinaire gaven. In drie dagen worden een kleine 100 gerechtjes gemaakt en vervolgens geproefd door zo’n 15.000 bezoekers.
Ook dit jaar gaan de koks weer hun uiterste best doen. Van lamsvlees tot kokkels, u kunt uw culinaire hart ophalen. Zo kan eenieder, volop genieten van de proeverij. Een gerechtje kost minimaal € 3,50 en maximaal € 9,50.
Ook het vermaak zit vol verrassingen! De proeverij wordt dit jaar weer muzikaal ondersteund door professionele artiesten van zowel Texelse bodem als van de 'overkant'.
Openingstijden
Op vrijdag en zaterdag staan de restaurants voor u klaar van 15.00
tot 23.00 uur. Op zondag is Texel Culinair van 12.00 tot 18.00 uur.
Onze muzikanten spelen op wisselende tijden die dagen.
De gerechtjes van de deelnemers worden beoordeeld door een deskundige jury op diverse criteria zoals; ingrediënten, smaak, kleur en presentatie. Daarnaast let de jury ook op gastvrijheid, hygiëne, inrichting van de stand, het gebruik van Texelse producten en vakbekwaamheid.
De deelnemers plaatsen zich voor één van de categorieën.
Gerechtje meest passend bij het thema
Beste gerechtje los van het thema
De meest verrassende combinatie; gekozen door jury
Mogen we de nieuwe jury van Texel Culinair even aan u voorstellen?
Susan Aretz is Kookboekauteur, columnist voor BCBG magazine, maar ook co-host van de podcast Smaakmakers, Daarnaast kun je haar vinden op haar online platform SusanAretz.nl en werkt ze freelance als culinair schrijver.
Rik Jansma is een ervaren gastronomisch leider. Na 18 jaar bij sterrenrestaurant Basiliek in Harderwijk gekookt te hebben, maakte hij in 2022 de stap naar een nieuw avontuur bij 'Argentinië op de Veluwe'. Met zijn gedurfde visie en culinaire expertise leidt hij het keukenteam in het verkennen van een verfijnde interpretatie van de Argentijnse keuken, terwijl hij de erfenis van "Mijndert’s trots" voortzet.
René Klop is een gerenommeerde Executive Chef en Director of Food & Beverage. Met een indrukwekkende carrière in de culinaire wereld, staat hij bekend om zijn innovatieve menu’s en ongeëvenaarde gastvrijheid. René leidt zijn team, van Baoase Luxery Resort op Curaçao, met passie en streeft naar culinaire perfectie in elke maaltijd.
Francesca Kookt! is een populaire foodblogger en kookboekenauteur, bekend om haar toegankelijke en smakelijke recepten. Met een focus op eenvoudige, gezonde gerechten inspireert ze dagelijks duizenden thuiskoks. Haar passie voor koken en gastvrijheid straalt door in elke creatie en zij geeft letterlijk en figuurlijk smaak aan het leven.
Mark Pol is burgemeester van Texel en staat bekend om zijn betrokkenheid bij de lokale gemeenschap en zijn inzet voor duurzame ontwikkeling op het eiland. Daarom vindt hij het ook heerlijk om een dagje als extra jurylid de andere juryleden te ondersteunen met deze smaakvolle opdracht.
Foto's
Volg ons op Instagram!
Meer foto's
Programma & Vermaak
11.09.2020
Vrijdag
12.09.2020
Zaterdag
13.09.2020
Zondag
Vermaak
Contact
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Get in touch
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore.
123 Main Street, Anytown UK
123 Main Street, Anytown
England, United Kingdom
+1 (555) 555-5555
Stichting Texel Culinair
Postbus 27 1790 AA Den Burg
Miko Honingh
Wil Wassenaar
Richard Quartel
Martijn van der Werff
Ricardo Blom
Jorinde Veeger
Stijntje van der Ploeg
Eliza Blom
Dylan Koorn
Thomas Wassenaar
Jordie Krab
Maureen Veurman
Stichting Texel Culinair
53 Graden Noord
Stichting Texel Culinair
Maureen Veurman
Robin Waerts
53 Graden Noord
Oudeland
The Juice Car
Oudeland
Kook Atelier Op Oost
Hotel Restaurant Rebecca
Texels Goud
Het Kook Atelier
Hotel de Pelikaan
Restaurant BOSQ
1. Gusta
2. Strandpaviljoen Vijftien
3. CharpFood.tx
1. Strandpaviljoen Vijftien - Groente Afval
2. Genieterij ’t Plein - Zilt Soepje
3. CharpFood.tx - Gepofte Rode Biet
1. Paal17 Op Weg - Texelse Kokkeltjes
2. Strandpaviljoen Twaalf - KusKus
3. BOSQ - Short Rib
Daarmee verraste strandpaviljoen Paal Vijftien de jury op de der¬tiende editie van Texel Culinair. De jury koos het bedrijf unaniem tot winnaar. Ze namen ook de eerste prijs in de categorie Restaurants mee naar huis. “Chef-kok Paul Witte heeft de wild pluk gevonden op de plekken waar zijn grootmoeder dat ook deed. Die passie waarderen we met de jury. De hele stand ademt hospitality uit; met ambachtelijk gebakken brood, een goede uitleg van alle gerechten waar zoveel aandacht aan is besteed en een geolied team. “Verdiend de overall winnaar van Texel Culinair 2016,” vertelt Willem Hemelraad, coördinator van de jury en Texels Bourgondiër, over de deelname van Paal Vijftien.
Categorie 1 Restaurants:
Categorie 2 Eetcafé & Diversen:
De Publieksprijs 2016:
Thema gerechtje 2016 Noordzeevis & Wildpluk:
Categorie 1 Restaurants:
Categorie 2 Eetcafé:
Categorie 3 Diversen & Catering:
Categorie 4 Wereldkeuken:
De Publieksprijs 2015
Thema gerechtje 2015 Texels weiderund
Categorie 1 Restaurants:
Categorie 2 Eetcafé:
Categorie 3 Diversen & Catering:
Categorie 4 Wereldkeuken:
Publieksprijs 2014; gerechtje dat het beste past bij of gemaakt is met Texels Vuurbaak.
Thema gerecht 2014; gerechtje met zeewier en zilte groente
Categorie 1 Restaurants:
Categorie 2 Eetcafé:
Categorie 3 Diversen & Catering:
Publieksprijs 2013; gerechtje dat het beste past bij, of gemaakt is met Texels Bock.
Thema gerechtje: bereid met geschoten Texelse wilde gans.
Texels Product: