Skip to main content

Welkom in De Koog
Welkom bij Texel Culinair

Texel Culinair is een onvergetelijke evenement voor iedereen voor alle leeftijden. Culinaire bedrijven van Texel presenteren exclusieve gerechtjes, bereid met producten van het eiland. Het bier en de wijn zijn met zorg voor u geselecteerd. Al uw zintuigen worden geprikkeld tijdens dit prachtige evenement, waar kwaliteit en gezelligheid voorop staan.

Het evenement

Het thema van 2024

De 19e editie van Texel Culinair volledig in het teken van KLEUR.

Ieder jaar willen we onze bezoekers kennis laten maken met een thema. Dit thema wordt verwerkt in een gewaagd, betaalbaar en trendy gerechtje. Texel wordt steeds meer gewaardeerd om haar eigen echte Texelse producten. Iedere deelnemer geeft een eigen invulling aan dit gerechtje.

Van 27 t/m 29 september 2024 staat de 19e editie van Texel Culinair volledig in het teken van KLEUR. We laten de deelnemers vrij in hun interpretatie hiervan. Zoals elk jaar gebruiken de deelnemers veelal Texelse producten en wedijveren op Texel Culinair met hun culinaire gaven. In drie dagen worden een kleine 100 gerechtjes gemaakt en vervolgens geproefd door zo’n 15.000 bezoekers.

Betaalbare gerechtjes

Ook dit jaar gaan de koks weer hun uiterste best doen. Van lamsvlees tot kokkels, u kunt uw culinaire hart ophalen. Zo kan eenieder, volop genieten van de proeverij. Een gerechtje kost minimaal € 3,50 en maximaal € 9,50.

Vermaak: DJ’s, live muziek, lounge area, crazy entertainment en theatershow!

Ook het vermaak zit vol verrassingen! De proeverij wordt dit jaar weer muzikaal ondersteund door professionele artiesten van zowel Texelse bodem als van de 'overkant'.

Openingstijden

Op vrijdag en zaterdag staan de restaurants voor u klaar van 15.00
tot 23.00 uur. Op zondag is Texel Culinair van 12.00 tot 18.00 uur.
Onze muzikanten spelen op wisselende tijden die dagen.

De wedstrijd

De gerechtjes van de deelnemers worden beoordeeld door een deskundige jury op diverse criteria zoals; ingrediënten, smaak, kleur en presentatie. Daarnaast let de jury ook op gastvrijheid, hygiëne, inrichting van de stand, het gebruik van Texelse producten en vakbekwaamheid.

De prijzen

De deelnemers plaatsen zich voor één van de categorieën.

  • 1. Themagerechtje 2024:

    Gerechtje meest passend bij het thema

  • 2. Beste gerechtje:

    Beste gerechtje los van het thema

  • 3. Overall Winnaar:

    De meest verrassende combinatie; gekozen door jury

De jury

Mogen we de nieuwe jury van Texel Culinair even aan u voorstellen?

 


Susan Aretz

Susan Aretz is Kookboekauteur, columnist voor BCBG magazine, maar ook co-host van de podcast Smaakmakers, Daarnaast kun je haar vinden op haar online platform SusanAretz.nl en werkt ze freelance als culinair schrijver.



Rik Jansma

Rik Jansma is een ervaren gastronomisch leider. Na 18 jaar bij sterrenrestaurant Basiliek in Harderwijk gekookt te hebben, maakte hij in 2022 de stap naar een nieuw avontuur bij 'Argentinië op de Veluwe'. Met zijn gedurfde visie en culinaire expertise leidt hij het keukenteam in het verkennen van een verfijnde interpretatie van de Argentijnse keuken, terwijl hij de erfenis van "Mijndert’s trots" voortzet.



René Klop

René Klop is een gerenommeerde Executive Chef en Director of Food & Beverage. Met een indrukwekkende carrière in de culinaire wereld, staat hij bekend om zijn innovatieve menu’s en ongeëvenaarde gastvrijheid. René leidt zijn team, van Baoase Luxery Resort op Curaçao, met passie en streeft naar culinaire perfectie in elke maaltijd.



Francesca Kookt

Francesca Kookt! is een populaire foodblogger en kookboekenauteur, bekend om haar toegankelijke en smakelijke recepten. Met een focus op eenvoudige, gezonde gerechten inspireert ze dagelijks duizenden thuiskoks. Haar passie voor koken en gastvrijheid straalt door in elke creatie en zij geeft letterlijk en figuurlijk smaak aan het leven.



Burgemeester Mark Pol

Mark Pol is burgemeester van Texel en staat bekend om zijn betrokkenheid bij de lokale gemeenschap en zijn inzet voor duurzame ontwikkeling op het eiland. Daarom vindt hij het ook heerlijk om een dagje als extra jurylid de andere juryleden te ondersteunen met deze smaakvolle opdracht.