Texel Culinair gaat voor 'no waste'

De 17e editie van Texel Culinair staat in het teken van ‘no waste’. In het weekend van 11 t/m 13 september 2020 gaan de chef-koks van 25 restaurants de culinaire strijd aan voor de meest opvallende en smaakvolle gerechtjes. De deelnemers presenteren ieder drie gerechtjes gemaakt van ingrediënten die ze normaliter niet gebruiken. Daarbij kiezen ze zoveel mogelijk voor Texelse producten en gooien ze zo min mogelijk weg. Drie dagen no waste eten met een lokaal, culinair tintje, dat is Texel Culinair 2020.

 
 
No waste
Miko Honingh, de nieuwe voorzitter van Texel Culinair: “Afval is een steeds groter probleem in de wereld. Oceanen raken vol met afval en plastic. Dat zien we helaas ook steeds vaker op ons eigen strand terug. Als eilandbewoners willen wij graag bijdragen aan het creëren van meer bewustzijn over de groeiende berg afval. Dat doen we door mensen te inspireren om geen voedsel te verspillen en ingrediënten in zijn totaliteit te gebruiken. We willen laten zien dat je dan nog steeds heel lekker kunt eten. Natuurlijk willen we ook tijdens het event zelf zo min mogelijk afval produceren. Daarom onderzoeken we onder meer hoe we het plastic bestek kunnen vervangen door een duurzamer alternatief”.
 
Evenement zonder afval
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat wereldwijd ongeveer een derde van de totale voedselproductie weggegooid wordt. In Nederland gooien wij per persoon zo'n 40 kilo voedsel per jaar weg, aldus de Milieu Centrale. Dat zijn hoeveelheden die zeker naar beneden kunnen.
Een evenement zonder vervuiling van land, water of lucht is nog niet haalbaar, maar Texel Culinair zet in op een event met zo min mogelijk afval. Een interessante uitdaging voor de koks en de organisatie. Ze hopen dat ook het publiek wil meehelpen om Texel Culinair daadwerkelijk te veranderen in een no waste evenement.
 
Klaar terwijl u wacht
Verder blijft de opzet van de Texel Culinair hetzelfde als voorgaande jaren. Bezoekers kunnen in veel gevallen zelf zien hoe hun gerecht wordt samengesteld en bereid. De chef-koks koken ter plekke en gaan graag het gesprek met de gasten aan. Zo kunnen bezoekers op een laagdrempelige manier kennis maken met typisch Texelse producten en de kookkunsten van de beste koks van het eiland. ‘Op sien Tessels’ genieten,  noemen ze dat.