Zilte groenten en zeewier hoofdrolspelers op Texel Culinair 2014

op 12.06.14 gepubliceerd in Ons Nieuws

Texels gekweekte zeegroenten basisingrediënt voor 'het Kwekertje'

Zilte groenten en zeewier hoofdrolspelers op Texel Culinair 2014

De elfde editie van Texel Culinair staat in het teken van zilte groenten en zeewier. Naast 'het Kwekertje' krijgen de deelnemende restaurants ook de culinaire uitdaging om een gerecht te creëren dat past bij het nieuwste bier van de Texelse bierbrouwerij – dat op 10 mei werd geïntroduceerd. Texel wordt steeds meer gewaardeerd om haar eigen echte Texelse producten. Veel restaurants op het eiland gebruiken typisch Texelse ingrediënten en wedijveren op Texel Culinair om hun culinaire gave te verfijnen.


Naar verwachting serveren circa 15 deelnemende restaurants 'Het Kwekertje', een gerechtje met zilte groenten. De groenten worden aangeleverd door horecagroothandel De Kweker en Texel Saline; lokale leverancier van wereldformaat. Naast de culinaire verfijning zijn ook de vriendelijke prijzen van de gerechtjes een gezonde drijfveer voor de koks om het niveau van Texel Culinair nog verder te laten groeien.


Typisch Texel
Het niveau van de gerechtjes op Texel Culinair is in de jaren staag gegroeid. Met het tienjarig jubileum in 2013 is een nieuwe traditie geboren: culinaire gerechten met een vast – typisch Texels – ingrediënt. "Vorig jaar is gekozen voor de omstreden gans, dit jaar vormen zilte groenten en zeewier een logische opvolger", vertelt de voorzitter Bart J. Robbers. "Het aantal zilte groenten is gevarieerd en veel koks hebben er geen of nauwelijks ervaring mee, dat bevordert de creativiteit en variëteit van de gerechtjes. De koks hebben er met deze uitdaging meer plezier in gekregen en daar gaat het ook om: als de kok het leuk vindt, smaakt het voor de bezoeker nóg lekkerder."


Uitsluitend op Texel
Bij Horeca groothandel Kweker-Kossen zijn zilte groenten een Texels delicatesseproduct. In 'het Kwekertje' van 2014 moet de delicatesse zilte groente verwerkt worden. Een deel van de zilte groente wordt ingekocht bij Texel Saline, de handelsonderneming van het Zilt Proefbedrijf van Mark van Rijsselberghe. Om ideeën op te doen en te testen ontvangen de restaurants een proefpakket met onder meer zeewier, zeesla, zeespaghetti, zeeboontjes, zeekool, zeekraal, ijzerkruid en oesterblad.


Ter ere van het 150-jarig bestaan van de Texelse vuurtoren, introduceert de Texelse bierbrouwerij een nieuwe biersoort. Het eerste jaar is dit biertje exclusief op Texel verkrijgbaar. Met een sms-actie kan het publiek tijdens Texel Culinair stemmen op het best passende gerechtje bij deze nieuwe smaaksensatie.


Over Texel Culinair Texel Culinair is een jaarlijks terugkerend evenement waar alleen Texelse restaurants aan deelnemen. Het grootste culinaire evenement van het eiland vindt dit jaar plaats op 12,13 en 14 september in De Koog op Texel. Deelnemende restaurants hebben ieder drie gerechtjes; een voor-, hoofd- en nagerechtje . Tijdens deze 11e editie hebben zich meer dan 25 restaurants aangemeld. 'Kôgertjes' zijn tijdens het evenement verkrijgbaar in De Koog en kosten € 2,- per stuk. Texel Culinair wordt mede mogelijk gemaakt door Horeca groothandel De Kweker-Kossen en de Texelse Bierbrouwerij.


Noot voor de redactie: Voor meer informatie over dit persbericht of voor beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de persvoorlichtster van Texel Culinair, Marike Timmermans (06 – 505 282 33) of met de organisatie van Texel Culinair Valerie Jongeneel (06 – 2048 4139) of mailen naar info@texelculinair.nl


ACHTERGRONDINFORMATIE:
Eerste successen met Zilte Groenten op Texel: