Texels rund naar waarde geschat door veehouder en kok

op 14.09.15 gepubliceerd in Ons Nieuws

Vergeten delen van het rund kleuren twaalfde editie Texel Culinair

Texels rund naar waarde geschat door veehouder en kok

Tijdens de twaalfde editie van Texel Culinair zijn veel vergeten delen van het rund, in verrassende combinaties, verwerkt in de gerechtjes. De uitdaging voor de deelnemende restaurants, om met typisch Texels ingrediënt een gerechtje ter waarde van 1 kôgertje (€ 2) te maken, zorgt sinds 2013 voor hernieuwde creativiteit van de chef koks. Dit jaar vormden Texels rund en VOC kruiden de hoofdingrediënten van ‘het kwekertje’. Anneke’s Kitchen heeft, met haar Oosterse bereiding van tong, ‘het kwekertje’ 2015 gewonnen. Restaurant De Kroontjes heeft dit jaar de publieksprijs gewonnen voor hun haring gerechtje met brado, schelvis en Texels Radler, wat volgens het publiek het best past bij een Texels biertje.

Dit jaar heeft het Texels rund gezorgd voor een verrassende variatie aan gerechten. Van lever tot tong, van runderhart tot rib en alle tussenliggende delen. Voor Texelse veehouder Werner Dros – nieuw in de jury – gaf het proeven van de kwekertjes een extra cachet aan zijn vak. “Ik loop zomaar 3000 keer langs zo’n koe of stier. Het is een hele reis om een goed product te maken, daar zijn we jaren mee bezig,” vertelt Dros. “Het is mooi om te zien dat de koks hun eigen meerwaarde kunnen meegeven en er iets eigens van maken. En het is vooral mooi om te zien hoe er van het eindproduct wordt genoten. Dan concludeer ik aan het eind van deze drie dagen: dat hebben we samen goed gedaan.”

De winnaars
De jury concludeert unaniem dat nieuwkomer op Texel Culinair, ’t Pakhuus, vakmanschap toont. “Ze pakken je helemaal in. De aankleding van de stand is top, bediening goed en de gerechtjes zien er heel verzorgd uit. De verdiende overall winnaar van Texel Culinair 2015,” aldus de jury over de deelname van ’t Pakhuus. Alle winnaars stonden dit jaar op het plein ook naast elkaar: nieuwkomers ’t Pakhuus en Paal 15 en restaurant de Bos & Duin zijn achtereenvolgens op nummer 1, 2 en 3 in de categorie Restaurants geëindigd. Talk of the Town, Sjans en L’Avenir zijn tot nummers 1, 2 en 3 gekozen in de categorie Eetcafés. In de categorie Diversen en Catering heeft nieuwkomer Fris & Zilt de eerste, Smakelijk & Meer de tweede en Crêpes & Co de derde prijs gewonnen. Voor de categorie Wereldkeuken hebben Anneke’s Kitchen en Taj Mahal de eerste en tweede prijs gewonnen.

Vis en bermkruiden
Hoofdingrediënten van het Kwekertje 2016 zijn lokale vis en bermkruiden. Jaap Sloof, culinair adviseur van De Kweker en jurylid: “Door te werken met lokale producten hebben we nauwelijks te maken met CO2 uitstoot. Die duurzaamheid streven we na op Texel en Texel Culinair. We hebben de suggestie gedaan om in 2016 te werken met vis van het seizoen uit de Noord- en Wadden zee, met gebruik van lokale bermkruiden. Die zijn er volop op Texel!”

Over Texel Culinair
Texel Culinair is een jaarlijks terugkerend evenement waar alleen Texelse restaurants aan deelnemen. Het grootste culinaire evenement van het eiland vindt ieder jaar plaats tijdens het tweede weekend van september in De Koog op Texel. Tijdens deze 12e editie hebben zich 32 restaurants aangemeld. ‘Kôgertjes’ zijn tijdens het evenement het wettelijk betaalmiddel, waarde: € 2,- per stuk. Texel Culinair wordt mede mogelijk gemaakt door Horeca groothandel De Kweker-Kossen en de Texelse Bierbrouwerij.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie over dit persbericht of voor beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de persvoorlichtster van Texel Culinair, Marike Timmermans (06 – 505 282 33) of met de organisatie van Texel Culinair Valerie Jongeneel (06 – 2048 4139) of mailen naar info@texelculinair.nl