Pandemonium van zeegroenten op Texel Culinair

op 28.08.14 gepubliceerd in Ons Nieuws

Zilte groenten, zeewier en bier vaste basis-ingrediënten elfde editie

Pandemonium van zeegroenten op Texel Culinair

De Koog,– Op de elfde editie van Texel Culinair vormen zeegroenten de vaste culinaire ingrediënten voor het Kwekertje 2014. Ruim de helft van de 29 deelnemers op Texel Culinair strijden voor een prijs van mooiste gerecht met deze zilte ingrediënten. Er staan meer dan 25 gerechtjes met zeegroenten op de kaart. Alle deelnemers doen ook een gooi naar de publieksprijs voor het gerecht dat het beste past of is gemaakt met het nieuwste Texelse bier: de Texelse Vuurbaak. Alle deelnemers presenteren minimaal een voor-, hoofd- én nagerecht.

"Met het jubileumjaar in 2013 hebben we een nieuw concept voorgedragen waarbij alle restaurants kunnen wedijveren met eenzelfde ingrediënt: geschoten wilde gans. En het was fantastisch om de variatie aan gerechtjes met gans te ontdekken" vertelt voorzitter Bart J Robbens. "Om de kwaliteit van Texel Culinair sterk te houden en de variatie te waarborgen, is dit jaar gekozen om zilte groenten en zeewier de vaste waarden te laten zijn. En natuurlijk kan daar dat heerlijke bier niet bij ontbreken!"

Culinair voor een Kôgertje

Om de drempel naar dit bijzondere evenement te verlagen, serveren alle deelnemers van Texel
Culinair minimaal één gerechtje voor één Kôgertje. Deelneemster Marjet van der Vis van Keukencentrum Texel heeft zelfs alle gerechtjes op één Kôgertje gezet: "Zo kan iedereen genieten van al het goede dat de Texelse keuken te bieden heeft." Aan alle andere hapjes is een maximum gesteld van drie Kôgertjes per gerecht.

Texel Vuurbaak

Ter ere van het 150-jarig bestaan van de Texelse vuurtoren, introduceerde de Texelse Bierbrouwerij dit voorjaar een nieuwe- rood getinte – biersoort dat exclusief op Texel verkrijgbaar is. Met een sms-actie kan het publiek tijdens Texel Culinair stemmen op het best passende gerechtje bij deze nieuwe smaaksensatie.

Straattheater

Texel Culinair is een puur culinair evenement waarin ook kwalitatief hoog straattheater een rol speelt. Het straattheater tijdens Texel Culinair wordt ieder jaar door een andere selectie professionele kunstenaars uitgevoerd. Voor veel muzikanten en theatermakers is de deelname bijzonder omdat de kwaliteit hoog is. Dit jaar wordt het evenement gelardeerd met een
ganzenfanfare, de zingende matrozen, kids cooking en levende standbeelden.

Over Texel Culinair

Texel Culinair is een jaarlijks terugkerend evenement waar alleen Texelse restaurants aan deelnemen. Het grootste culinaire evenement van het eiland vindt dit jaar plaats op 12,13 en 14 september in De Koog op Texel. Deelnemende restaurants hebben ieder drie gerechtjes; een voor-, hoofd- en nagerechtje . Voor deze 11e editie hebben 29 restaurants zich aangemeld. 'Kôgertjes' zijn

tijdens het evenement verkrijgbaar in De Koog en kosten € 2,- per stuk.Texel Culinair wordt mede mogelijk gemaakt door Horeca groothandel De Kweker-Kossen en de Texelse Bierbrouwerij.

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie over dit persbericht of voor beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de persvoorlichtster van Texel Culinair, Marike Timmermans (06 – 505 282 33) of met de organisatie vanTexel Culinair Valerie Jongeneel (06 – 2048 4139) of mailen naar  info@texelculinair.nl