Jurysamenstelling Texel Culinair verrijkt met kookexperts

op 10.08.15 gepubliceerd in Ons Nieuws

Schrijvers Giphart en Ysbrandy en veehouder Dros nieuw in jury

De Koog, 10 augustus 2015 - Aan de jurytafel van de twaalfde editie van Texel Culinair zit een gevarieerd gezelschap van ‘oude’ en nieuwe juryleden. Alle juryleden hebben twee dingen gemeen: de passie voor het eten en de liefde voor het eiland Texel. Dit jaar jureren schrijvers, culinair adviseurs en kenners de meer dan honderd gerechtjes. Ronald Giphart, Sandra Ysbrandy en Werner Dros treden nieuw toe tot de jury. Van 11 t/m 13 september 2015 staat deze editie van Texel Culinair in het teken van de 600 jaar stadrechten van Texel. De deelnemende restaurants op het eiland gebruiken typisch Texelse ingrediënten en wedijveren op Texel Culinair met hun culinaire gaven.


Juryleden
Dit jaar is schrijver Ronald Giphart nieuw toegetreden tot de jury van Texel Culinair. Deze gastronomie fan heeft, na het schrijven van Lees-Kookboek over De Librije en Oud Sluis, Texel Culinair als waardige opvolger voor het (leren) proeven van eerlijk eten ontdekt. Kookexpert en professioneel TV-kok Sandra Ysbrandy schrijft over authentieke smaken, puur en gezond. In Texel Culinair herkent ze de met liefde klaargemaakte gerechtjes met een uitstekende kwaliteit van de ingrediënten gekozen uit respect voor seizoen en dier. Wat vooral voor haar belangrijk is met eten (vintage cooking) is de uitstekende kwaliteit van de (Texelse) producten die, juist uit respect voor die producten in hun puurste vorm bereid worden. Ook vind zij het belangrijk dat je kookt met producten die lokaal te krijgen zijn. Sandra is ook wel bekend van Life4You, het familiediner en diverse kookboeken.

Derde nieuwkomer in de jury Werner Dros is geboren en getogen Texelaar. Dros is eigenaar van een zoogkoeien-houderij, waar ook het Texels weiderund vandaan komt, die dit jaar als hoofdingrediënt van ‘het Kwekertje’ wordt gebruikt. Dros zet zich sterk in voor het Texels Belang en is nieuw jurylid van Texel Culinair. De Brabantse meester-kok Leon Ribbens en zijn dochter Ellis, culinair adviseur Jaap Sloof en culinair journalist Felix Wilbrink zijn al vanaf de beginjaren als juryleden betrokken bij Texel Culinair.

Prijzen
De jury van Texel Culinair kent verschillende prijzen toe aan de deelnemende restaurants. De restaurants zijn onderverdeeld in culinaire restaurants, eetcafés, wereld keuken en diversen. Naast deze prijzen worden ook culinaire onderscheidingen toegekend voor:

  • Het Kwekertje beste gerecht met Texels rund en VOC kruiden. Gekozen door jury
  • De publieksprijs gerechtje dat het beste past bij of is bereid met Texel bier
  • Gekozen door publiek
  • Overall winnaar de meest verrassende combinatie. Gekozen door jury


Over Texel Culinair
Texel Culinair is een jaarlijks terugkerend evenement waar alleen Texelse restaurants aan deelnemen. Het grootste culinaire evenement van het eiland vindt dit jaar plaats op 11, 12 en13 september in De Koog op Texel. Deelnemende restaurants hebben ieder drie gerechtjes; een voor-, hoofd- en nagerechtje . Tijdens deze 12e editie hebben zich meer dan 30 restaurants aangemeld. ‘Kôgertjes’ zijn het betaalmiddel op Texel Culinair. Deze zijn tijdens het evenement verkrijgbaar in De Koog en kosten € 2,- per stuk. Texel Culinair wordt mede mogelijk gemaakt door Horeca groothandel De Kweker-Kossen en de Texelse Bierbrouwerij.


Noot voor de redactie:
Voor meer informatie over dit persbericht of voor beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de persvoorlichtster van Texel Culinair, Marike Timmermans (06 – 505 282 33) of met de organisatie van Texel Culinair Valerie Jongeneel (06 – 2048 4139) of mailen naar info@texelculinair.nl


Voor accommodatie kunt u terecht bij de VVV van Texel in Den Burg of op www.texel.net