Innovatie & passie meest gewaardeerde ingrediƫnten op Texel Culinair 2014

op 15.09.14 gepubliceerd in Ons Nieuws

Variatie aan zeegroenten kleurt elfde editie Texel Culinair

Innovatie & passie meest gewaardeerde ingrediƫnten op Texel Culinair 2014

De elfde editie van Texel Culinair biedt een ongekende variatie aan gerechten met zeegroenten. De uitdaging voor de restaurants, om met zilte groente of zeewier een gerechtje ter waarde van 1 kôgertje te maken, zorgde voor nieuwe creativiteit van de chef koks; waarvan er veertien een gezonde strijd zijn aangegaan voor het beste 'kwekertje' - een gerechtje van €2 waarin zilte groente of zeewier is verwerkt.

Restaurant De Kroontjes heeft dit jaar de prijs voor kwekertje 2014 gewonnen. Het gerechtje bestaat uit een mousse van gedroogde zalm, kabeljauw en schelvis in een korstje van gedroogd zeewier. Via een sms-actie heeft het lamsstoofpotje van Quinty's de publieksprijs gewonnen omdat deze volgens de bezoekers het best past bij Texels Vuurbaak; het bier dat gebrouwen is ter ere van het 150 jarig bestaan van de vuurtoren.

Giovanni: overal winnaar

"Giovanni is het toonbeeld van Texels ambassadeurschap. Hij is een voorloper op huidige trends en weet de Texelse producten naar 'de overkant' te brengen. Giovanni haalt het Italiaanse naar Texel: vers, eerlijk en met passie bereid." Aldus Felix Wilbrink, jurylid en culinair recensent van de Telegraaf.

En de winnaars zijn...

De winnaars in de categorie Culinaire Restaurants stonden dit jaar op het plein ook naast elkaar: Restaurant Bos en Duin, de Taveerne en restaurant de Kroontjes zijn achtereenvolgens op nummer 1, 2 en 3 in deze categorie geëindigd. Talk of the Town en Pick-up zijn tot nummers 1 en 2 gekozen in de categorie Eetcafé's. In de categorie diversen heeft Oesters & Meer de eerste plek veroverd, het Keukencentrum plaats twee en restaurant Noordzee is derde geworden. In de nieuwste categorie Wereld Keuken, stond Giovanni op de eerste plek, gevolgd door Anneke's Kitchen. Bodega 59 is op de derde plaats geëindigd.

11 jaar

De ruim 15.000 bezoekers hebben – samen met de zon én 29 deelnemende restaurants – zorggedragen voor een kleurrijk en smaakvol festijn. Meester-kok en jury voorzitter Leon Ribbens: "Gans zorgde vorig jaar voor creativiteit van de chef-koks en we zien dat dit jaar verder uitgebreid. Er stonden tal van gerechtjes op het menu; van traditioneel lamsoor tot vissoep met zeekraal, van new style fish & chips met mayonaise met zeealgen tot zilte pieper met zee peterselie. Een geweldige variatie!"

Typisch Texels

"Het is echt een feest om dit evenement te mogen voorzitten, steeds meer restaurants op het eiland gebruiken typisch Texelse ingrediënten en wedijveren met collega's op Texel Culinair om hun culinaire gave te verfijnen," Tijdens deze elfde editie ervaart Bart J Robbers, voorzitter van Texel Culinair, dat de kwaliteit en variatie van de gerechtjes in kwaliteit toenemen. "Texelse restaurants maken meer en meer gebruik van echt Texelse producten, waaronder nu ook zeewier en zeegroenten; dat komt de kwaliteit alleen maar ten goede," zo vertelt Ribbens.

"We hebben, dankzij het weer, een geweldige toeloop gehad van mensen. De sfeer was gemoedelijk en er is van alles te proeven. Texel Culinair is voor iedereen bereikbaar en biedt voor alle bezoekers wel iets smakelijks. Er staan weer zoveel mooie combinaties op de kaart, het blijft moeilijk kiezen want alles proeven is haast niet te doen. Ik kijk nu al uit naar de editie van volgend jaar. Dan worden de 600 jaar stadsrechten van Texel het thema. Zonder deze stadsrechten – uniek voor een eiland – was handel drijven niet mogelijk; daar ligt de basis voor het ondernemerschap van de Texelaar. Dat wordt weer een mooie culinaire uitdaging."

Over Texel Culinair

Texel Culinair is een jaarlijks terugkerend evenement waar alleen Texelse restaurants aan deelnemen. Het grootste culinaire evenement van het eiland vindt ieder jaar plaats tijdens het tweede weekend van september in De Koog op Texel. Tijdens deze 11e editie hebben zich 29 restaurants aangemeld. 'Kôgertjes' zijn tijdens het evenement het wettelijk betaalmiddel, waarde: € 2,- per stuk. Texel Culinair wordt mede mogelijk gemaakt door Horeca groothandel De Kweker-Kossen en de Texelse Bierbrouwerij.

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie over dit persbericht of voor beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de persvoorlichtster van Texel Culinair, Marike Timmermans (06 – 505 282 33) of met de organisatie van Texel Culinair Valerie Jongeneel (06 – 2048 4139) of mailen naar info@texelculinair.nl