Texel Culinair was een succes

op 07.04.15 gepubliceerd in In de media

Texel Culinair was een succes

De elfde editie van Texel Culinair biedt een ongekende variatie aan gerechten met zeegroenten. De uitdaging voor de restaurants, om met zilte groente of zeewier een gerechtje ter waarde van 1 kôgertje te maken, zorgde voor nieuwe creativiteit van de chef koks; waarvan er veertien een gezonde strijd zijn aangegaan voor het beste ‘kwekertje’ – een gerechtje van €2 waarin zilte groente of zeewier is verwerkt.

Prijs
Restaurant De Kroontjes heeft dit jaar de prijs voor kwekertje 2014 gewonnen. Het gerechtje bestaat uit een mousse van gedroogde zalm, kabeljauw en schelvis in een korstje van gedroogd zeewier. Via een sms-actie heeft het lamsstoofpotje van Quinty’s de publieksprijs gewonnen omdat deze volgens de bezoekers het best past bij Texels Vuurbaak; het bier dat gebrouwen is ter ere van het 150 jarig bestaan van de vuurtoren.

Giovanni: overall winnaar
“Giovanni is het toonbeeld van Texels ambassadeurschap. Hij is een voorloper op huidige trends en weet de Texelse producten naar ‘de overkant’ te brengen. Giovanni haalt het Italiaanse naar Texel: vers, eerlijk en met passie bereid.” Aldus Felix Wilbrink, jurylid en culinair recensent van de Telegraaf.

11 jaar
De ruim 15.000 bezoekers hebben – samen met de zon én 29 deelnemende restaurants – zorggedragen voor een kleurrijk en smaakvol festijn. Meesterkok en jury voorzitter Leon Ribbens: “Gans zorgde vorig jaar voor creativiteit van de chef-koks en we zien dat dit jaar verder uitgebreid. Er stonden tal van gerechtjes op het menu; van traditioneel lamsoor tot vissoep met zeekraal, van new style fish & chips met mayonaise met zeealgen tot zilte pieper met zee peterselie. Een geweldige variatie!”

Typisch Texels
“Het is echt een feest om dit evenement te mogen voorzitten, steeds meer restaurants op het eiland gebruiken typisch Texelse ingrediënten en wedijveren met collega’s op Texel Culinair om hun culinaire gave te verfijnen,” Tijdens deze elfde editie ervaart Bart J Robbers, voorzitter van Texel Culinair, dat de kwaliteit en variatie van de gerechtjes in kwaliteit toenemen. “Texelse restaurants maken meer en meer gebruik van echt Texelse producten, waaronder nu ook zeewier en zeegroenten; dat komt de kwaliteit alleen maar ten goede,” zo vertelt Ribbens.

“We hebben, dankzij het weer, een geweldige toeloop gehad van mensen. De sfeer was gemoedelijk en er is van alles te proeven. Texel Culinair is voor iedereen bereikbaar en biedt voor alle bezoekers wel iets smakelijks. Er staan weer zoveel mooie combinaties op de kaart, het blijft moeilijk kiezen want alles proeven is haast niet te doen. Ik kijk nu al uit naar de editie van volgend jaar. Dan worden de 600 jaar stadsrechten van Texel het thema. Zonder deze stadsrechten – uniek voor een eiland – was handel drijven niet mogelijk; daar ligt de basis voor het ondernemerschap van de Texelaar. Dat wordt weer een mooie culinaire uitdaging.”

Over Texel Culinair
Texel Culinair is een jaarlijks terugkerend evenement waar alleen Texelse restaurants aan deelnemen. Het grootste culinaire evenement van het eiland vindt ieder jaar plaats tijdens het tweede weekend van september in De Koog op Texel. Tijdens deze 11e editie hebben zich 29 restaurants aangemeld. ‘Kôgertjes’ zijn tijdens het evenement het wettelijk betaalmiddel, waarde: € 2,- per stuk.

Zie het complete stuk van De Restaurantkrant hier.