Texel Culinair focust op bier en rund

op 06.05.15 gepubliceerd in In de media

Texel Culinair focust op bier en rund

Van 11 t/m 13 september staat de twaalfde editie van Texel Culinair in het teken van de 600 jaar stadrechten van Texel. De deelnemende

restaurants op het eiland gebruiken typisch Texelse ingrediënten en wedijveren op Texel Culinair met hun culinaire gaven. In drie dagen worden een kleine 100 gerechtjes gemaakt en geproefd door zo’n 15.000 bezoekers. Dit jaar staat het evenement in het teken van het Texels rund. Samen met VOC kruiden vormen ze de basisingrediënten van ‘het Kwekertje’: een historisch getinte amuse. De publieksprijs wordt toegekend aan het gerechtje dat het beste past bij of is bereid met Texels bier.

Texels gerecht: Het Kwekertje
Naar verwachting serveren 20 deelnemende restaurants ‘het Kwekertje’; een gerechtje met Texels weiderund, dat wordt aangeleverd door horecagroothandel De Kweker. Ieder restaurant kan deelnemen en een Kwekertje serveren. Om de variatie aan gerechtjes tijdens het gehele evenement hoog te houden, moeten deelnemers vooraf het recept van hun gerechtje vastleggen bij de organisatie. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Naast de culinaire verfijning zijn ook de vriendelijke prijzen van de gerechtjes een gezonde drijfveer voor de koks om het niveau van Texel Culinair nog verder te laten groeien.

Typisch Texel
Het niveau van de gerechtjes op Texel Culinair is in de jaren gestaag gegroeid. Met het tienjarig jubileum in 2013 is een nieuwe traditie geboren: culinaire gerechten met een vast – typisch Texels – ingrediënt. “Na gans en zilte groenten, hebben we dit jaar gekozen voor het Texels rund in combinatie met VOC kruiden. Dat past historisch bij Texel en nu we dit jaar 600 jaar stadsrechten van Texel vieren, was dit voor ons een logische keuze,” vertelt Valerie Jongeneel van Texel Culinair. “Ik verheug me erop de variatie aan gerechtjes te proeven en ben heel benieuwd wie er in de prijzen gaan vallen. Dat blijft voor ons én de deelnemers altijd spannend. Maar bovenal gaat het natuurlijk om de smaken en culinaire verfijning én om de laagdrempeligheid van het evenement.”

Texels bier
Traditiegetrouw wordt er op Texel gekookt met veel Texelse ingrediënten, waaronder het Texels bier. Op haar beurt wordt Texels bier geproduceerd met zoveel mogelijk Texelse ingrediënten en op het eiland geteeld graan en hop. Met een sms-actie kan het publiek tijdens Texel Culinair stemmen op het lekkerste gerecht dat gemaakt is met Texels bier of het gerechtje waar een Texels biertje goed bij past.

Zie het complete artikel van De CaféKrant hier