Koken met Karin @TexelCulinair

op 01.09.15 gepubliceerd in In de media

Koken met Karin @TexelCulinair

Vorig jaar was ik er voor het eerst, en ik was meteen verkocht. Texel Culinair is een lekker festival waarbij een twintigtal eilandrestaurants, van gastronomisch verantwoord tot het (excusez-le-mot) betere-gooi-en-smijt-toeristengebeuren zijn beste beentje voorzet met een aantal kleine gerechtjes, dat in een marktkraampje in de hoofdstraat van het dorpje De Koog aan de man wordt gebracht. De lokaal beroemde slager barbecuet zich een slag in de rondte, bij de Texelse Thai ruikt het overheerlijk en de Italiaanse cateraar maakt er een complete happening van. Dit jaar wederom, van 11 tot 13 september.

Weiderunrund
Traditiegetrouw wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van typisch Texelse ingrediënten. Want dat is meteen ook een voordeel van Texel: als grootste van de Waddeneilanden (TV-TAS, weten we het nog?) zitten er ook de meeste producenten van lekkere dingen.
image: http://koken.blogo.nl/files/2015/08/Texel-kl-018-Small.jpg

Texel culinairLamsvlees voorop natuurlijk, maar ook het eigen bier (voor de kenners: Texels Skuumkoppe en Vuurbaak), zilte groenten als zeekraal en lamsoor, kakelverse shi-takes, oesters, kokkels, etc. Dit alles levert wel 100 verschillende kleine gerechtjes op van een onvoorstelbare diversiteit. Dit jaar staat het Texels weiderund in de hoofdrol, in combinatie met VOC-kruiden, waarmee meteen gevierd wordt dat Texel intussen al 600 jaar stadsrechten heeft.

Gemoedelijk
Omdat alles op behapbare afstand van elkaar ligt, is het onvermijdelijk beregezellig. Juist het kleinschalige, gemoedelijke karakter maakt dit eetfestival anders dan al die andere. Of nu ja, klein, in drie dagen komen er toch mooi 15.000 bezoekers op af. Dit jaar al voor de twaalfde keer, altijd het tweede weekend van september. Betaalbaar is het ook nog, al raak je op enig moment (gelukkig) vanzelf het overzicht kwijt, omdat er niet betaald wordt met euro’s, maar met Kôgertjes, ronde plastic muntjes ter waarde van 2 euro.

Fietsen
Nog een voordeel: Texel ligt dichterbij dan je denkt. Of eigenlijk vind ik dat stiekem een nadeel: als je net bovenop het dek geïnstalleerd zit van de veerboot in Den Helder om je lekker te vergapen aan het ruime sop en de krijsende zeemeeuwen, dan is de boot alweer gearriveerd op het eiland. Ga alleen vooral niet met de auto, dan sta je lang in de file voor de boot. Nergens voor nodig, want op het eiland zelf valt alles prima te befietsen of bebussen. Er rijdt ’s avonds na afloop van Texel Culinair zelfs een speciale BOB-bus.

Bekijk het blog van Koken met Karin hier