Culinair: genieten van het echte Texel!

op 19.05.15 gepubliceerd in In de media

Culinair: genieten van het echte Texel!

Een kleine maand geleden was ik op uitnodiging van de VVV Texel een weekendje op Texel voor een rondrit langs een aantal typisch Texelse bedrijven met dito producten en een culinair evenement in De Koog ‘Texel Culinair.’ De rondrit over het eiland was super, zie ook mijn eerdere blog, maar het culinaire evenement ‘Texel Culinair’ was minstens zo bijzonder. Texel is een eiland waar het ‘doe maar gewoon’ nog hoog in het vaandel staat, maar dan wel met een gouden randje! Het evenement was laagdrempelig, oergezellig en er werd gewerkt met veel lokale, pure en eerlijke ingrediënten, in een gouden jasje. Precies hoe ik mij Texel herinner van vroeger! Lees hier alles over het event. Wil je meer weten over Texel Culinair met een voedselallergie, kijk dan op de blog van mijn zusje: focusonfoodies.nl

Starten met nazomeren op het terras
We hadden het getroffen met een weekendje heerlijk nazomerweer. Omdat het evenement al bijtijds start (15.00 uur), betekende dat voor ons dus ook heerlijk in het zonnetje aftrappen met een Texels Skuumkoppe. Op Texel Culinair koop je muntjes, de Kogertjes, waarmee je bij alle standjes en restaurants kunt betalen voor gerechtjes en drankjes. Op Texel Culinair wordt ook aan de kleintjes gedacht; zo kwam er een ganzenfanfare voorbij terwijl wij op het terras zaten.

Genieten van Texels lamsvlees
Texel heeft echt een hoop te bieden, daar kwam ik al gauw weer achter. Eén van mijn favorieten was toch zeker Slagerij Goënga, met hun Texelse lamsspies van de houtskoolBBQ. Zelden heb ik zo mals vlees gegeten. Het Texelse lamsvlees is daarnaast één van de meer duurzame en zelfs ook diervriendelijke stukjes vlees die je kunt eten. Het fijne is dat je niet eens je auto vol hoeft te laden, want Goënga heeft meerdere verkooppunten op het vasteland en je kunt het vlees online bestellen!

Oesters rapen op het wad
Al vroeg op de avond kwam ik erachter dat er op Texel genoeg oesters op het wad groeien. Iedereen die mij ook maar een beetje kent, weet dat ik ‘oestergek’ ben. Of dat nu komt door de herinneringen aan de rotskust bij Bretagne, waar ik als vierjarig meisje al oesters zocht en opat, of echt door de pure en verfijnde smaak van de zee weet ik niet. Maar een ‘oestergek’ zal ik altijd blijven. Bij het Texelse Oesters & Meer kun je op een culinaire oesterstruintocht gaan, waarbij je zelf op het wad oesters, kokkels en alikruiken kunt verzamelen! Na afloop van de wandeltocht worden de oesters uiteraard geproefd. Oesters & Meer organiseert ook oesterproeverijen en oesterworkshops. Op Texel Culinair heb ik bij de Texelse oesterman al een aantal oesters geproefd. Ik was zo onder de indruk van het verhaal en de oesters dat ik snel eens op één van de tochten mee wil gaan. Kleine wijntip: oesters en chablis zijn echt een prachtig stel!

De pure smaak bij restaurant Bos en Duin
Bij restaurant Bos en Duin genoten we van een Oosterse tonijnfilet met een wasabi-hangop, meloenkomkommer, wakamé, gepofte rijst en sesamolie. Echt een heerlijk verfrissende combinatie waarin de oosterse sferen die van Texel ontmoetten. Na de tonijn, volgde een luchtig soepje van waddenkokkels, met verveine en kokosroom. Het ‘hoofdgerechtje’ bij Bos en Duin was een black Angus steak met eekhoorntjesbrood, augurk, gepofte Chevenne ui, bieslook, aardappelcroutons en een jus van grove mosterd. Ondanks dat ik het Texelse element nog niet helemaal terug zag komen in het gerecht, was het een prachtig en smakelijk gerecht waar zoet, zwaar en fris mooi in balans waren. Tijdens de prijsuitreiking op zondagmiddag werd Bos en Duin dan ook als winnaar in de categorie Culinaire Restaurants gekroond.

Bij Brasserie Rebecca genoten we van een heerlijke bouillon van kombu (Japans gedroogd bruin zeewier) met soba noodles, koriander, bosui en zeewier. Een heerlijk vegetarisch gerecht dat ik zeker zelf ook een keer ga proberen. Ook probeerden we hier een crème van waddengarnalen met een kokos-kerrieschuim. De gerechtjes, ook degenen die we niet hebben kunnen proeven, zagen er prachtig uit, en de smaken waren voortreffelijk. Als ik weer eens op Texel ben, ga ik zeker langs bij dit restaurant in De Waal.

Ook bij restaurant de Kroontjes (3e plaats in categorie Culinaire Restaurants) waren we onder de indruk van de gerechtjes. Vooraf hadden we hier licht gerookte zeeduivelwangetjes met een frisse salade. Het is niet algemeen bekend, maar de wangetjes van een gebakken vis zijn echt het lekkerst. Probeer het maar eens! Als hoofdgerechtje een gespleten rundersukade met truffelaardappel en pastinaakjus. Botermals en door de paarse truffelaardappeltjes was het gerecht een prachtige verschijning.

Duurzaam Texel
Ik vind duurzaamheid ontzettend belangrijk en leuk, het is één van de speerpunten in mijn leven. Texel heeft een vooruitstrevende ambitie: in 2020 wil het eiland volledig duurzaam zijn op het gebied van energie. Dat in combinatie met de prachtige natuur, mooie fietsroutes, mogelijkheden voor dagjes uit in de buitenlucht, prachtige producten en vriendelijke bevolking, maakt dat Texel hoog staat op mijn lijstje van favoriete weekendbestemmingen in eigen land!

Zie het complete blog van De Groene Bourgondiër hier