Gerechten 2014

Koreaanse BBQ Shortribs (Korea)
  • Categorie gerecht:
  • Echt Texels product
  • Vlees
  • 3.3/5 rating (3 votes)
  • Van deelnemer:
    • Anneke's Kitchen

Koreaanse BBQ Shortribs (Korea)

Gegrilde Texelse Rund Shortribs, 24 uur gemarineerd in Koreaanse wijn, speciale saus en kruiden. Geserveerd met Koreaanse komkommer salade en dipsaus.

Lamskotelet a la Yamas!
  • Categorie gerecht:
  • Echt Texels product
  • Vlees
  • Lamsvlees
  • 4.4/5 rating (5 votes)
  • Van deelnemer:
    • Grieks restaurant Yamas

Lamskotelet a la Yamas!

Naar drie generaties familie recept (van vader op zoon) minimaal 24 uur gemarineerd en tevens specialiteit van Grieks restaurant Yamas !

  • Categorie gerecht:
  • Echt Texels product
  • Vlees
  • Lamsvlees
  • 3.7/5 rating (6 votes)
  • Van deelnemer:
    • Quinty's Eten & Drinken

Lamstoofpot

Al jaren hét parade lammetje van Quinty's

Luchtige soep van Waddenkokkels
  • Categorie gerecht:
  • Het Kwekertje
  • Zilte Groenten
  • Schelp en Schaaldieren
  • 5.0/5 rating (3 votes)
  • Van deelnemer:
    • Brasserie Bos en Duin

Luchtige soep van Waddenkokkels

Fijne groenten, verveine en kokosroom

Midia saganaki (mosselen)
  • Categorie gerecht:
  • Schelp en Schaaldieren
  • 2.5/5 rating (2 votes)
  • Van deelnemer:
    • Grieks restaurant Yamas

Midia saganaki (mosselen)

In knoflook roomsaus met feta kaas

  • Categorie gerecht:
  • Dessert
  • 3.5/5 rating (2 votes)

Millionaire Shortbread

Signature van Fris. Je rijk voelen heeft niets te maken met geld. Deze zoete verleiding is het perfecte voorbeeld dat iedereen zich millionair kan voelen. Zoute karamel en pure chocolade op een krokante kokoskoek.

Mouse van lijngevangen Texelse zeebaars en mosselen
  • Categorie gerecht:
  • Echt Texels product
  • Het Kwekertje
  • Zeewier
  • Schelp en Schaaldieren
  • 5.0/5 rating (2 votes)
  • Van deelnemer:
    • Tapasbar Bodega 59

Mouse van lijngevangen Texelse zeebaars en Texelse mosselen met gekarameliseerde zeewier

Mouse van lijngevangen Texelse zeebaars en Texelse mosselen met gekarameliseerde zeewier

New Style fish and chips
  • Categorie gerecht:
  • Zeewier
  • Zilte Groenten
  • Vis
  • 4.3/5 rating (8 votes)
  • Van deelnemer:
    • Brasserie Rebecca

New Style fish and chips

Met zeekraal en mayonaise van algen

  • 4.3/5 rating (3 votes)
  • Van deelnemer:
    • Smakelijk & Meer
    • Smakelijk & Meer

Oester bubbels

Diverse bijpassende bubbels vanaf 2 Kogertjes

Oesters uit de hand
  • Categorie gerecht:
  • Echt Texels product
  • Schelp en Schaaldieren
  • 5.0/5 rating 1 vote
  • Van deelnemer:
    • Talk of the Town

Oesters

Zo uit de hand

Onion bhajee
  • Categorie gerecht:
  • Vegetarisch
  • 3.0/5 rating 1 vote
  • Van deelnemer:
    • Indiaans restaurant Taj Mahal

Onion bhajee

Verse groenten door een mild kruidenbeslag gehaald, gebakken in plantaardige olie

Panna cotta van amandelmelk
  • Categorie gerecht:
  • Vegetarisch
  • Dessert
  • 4.5/5 rating (4 votes)
  • Van deelnemer:
    • Brasserie Rebecca

Panna cotta van amandelmelk

Geserveerd met rood fruit en sorbet van vlierbesbloesem

Pastrami van Texelse ganzenborst
  • Complexiteit: ingewikkeld

Pastrami van Texelse ganzenborst

Pastrami van Texelse ganzenborst met sumak, pastakaviaar, mousse van ganzenlever, gekarameliseerde ui en bietensalade met Texelse schapenkaas.

Een compleet voorgerechtje met de luxe elementen ganzenlever en kaviaar; maar
dan anders....

Pastrami van ganzenborst

  • 2 ganzenborsten van elk 225 gram
  • 500 gram water, 70 gram Colorozozout, VOC specerijen
  • Pecanhout snippers om te roken

Kook het zout en de specerijen in het water, zodat de specerijen mooi in het vlees trekken. Laat eerst afkoelen alvorens het vlees te pekelen. Het is raadzaam ook een deel van het pekelvocht te injecteren in de ganzenborst,zodat de kern ook verzadigd raakt. Pekelen doen we ongeveer 40 uur alvorens deze bereidt wordt. Het garen doen wij op de Green Egg, maar een rookpan zou ook voldoen. Op de Green Egg zijn de ganzenborsten na circa 30 minuten
gaar, op lage temperatuur en onder begeleiding van de houtsnippers. Dit vereist enige oefening en vaardigheid, maar het resultaat mag er zijn. Na het garen bestrooien we de ganzenborst met sumakpoeder; de gedroogde en fijngemalen bes uit Sicilië.

Pastakaviaar

  • 100 gram fregola sarda tostata (Sardijnse ronde en geroosterde pasta; verkrijgbaar bij Vanilla Venture uit Amsterdam)
  • 30 ml. balsamico
  • 5 ml. inktvisinkt
  • 5 gram suiker
  • 200 ml. water

Kook bovenstaande ingrediënten tot de pasta gaar is. Laat afkoelen tot er een smeuïge massa ontstaat. Als dit goed gebeurt zal het sprekend op echte kaviaar lijken. Maar dan met een Italiaans tintje!

Mousse van ganzenlever

De levers van de Texelse gans (en overigens ook de wilde ganzen in de rest van de wereld) zijn totaal onvergelijkbaar met de levers die voor de beruchte foie gras worden gebruikt. Het is een totaal ander product en zo is er ook een totaal andere werkwijze nodig om dit product tot een mousse te verwerken. De bereiding lijkt meer op de bereiding die men hanteert bij een
kippenleverpastei.

  • 200 gram ganzenlever
  • 100 gram boter
  • 50 ml Madeira
  • 50 gram sjalot
  • 2 tenen knoflook
  • 100 gram ganzenvet
  • peper/zout
  • gembersiroop
  • tijm

Fruit de sjalot en knoflook aan; doe de levers erbij en ook de tijm. Bak op hoog vuur tot de levers mooi medium/rose zijn. Dit duurt gezien de geringe grootte niet lang. Blus af met de Madeira. Laat enigszins afkoelen en draai fijn in de mixer met de boter, ganzenvet en gembersiroop. Vervolgens door een bolzeef passeren en de massa opvangen in een bakje. 3 uur laten afkoelen in de koelkast. De gembersiroop voegen wij toe om de mousse iets meer
frisheid en een klein zoetje te geven. Anders is de mousse te geprononceerd van smaak. De mousse is goed als er een vaste massa ontstaat zodat er een mooie quenelle van gedraaid kan worden.

  • Gekarameliseerde ui
  • 100 gram gesnipperde ui
  • 45 gram geleisuiker
  • 125 ml water

Kook het geheel tot de ui gaar is. Laat afkoelen tot er een homogene massa
ontstaat.

Bietensalade

  • bietenblad
  • blokjes gekookte rode biet
  • gemarineerde chioggia biet
  • schilfers Texelse schapenkaas

Afwerking van het gerecht:

Dresseer het gerecht zoals op de foto

Pat Chaa Talay (Thailand)
  • Categorie gerecht:
  • Vegetarisch
  • Vis
  • Schelp en Schaaldieren
  • 4.5/5 rating (4 votes)
  • Van deelnemer:
    • Anneke's Kitchen

Pat Chaa Talay (Thailand)

2 muntjes (Vegetarisch/zonder vis 1 muntje)

Mix van roergebakken vissoorten (oa. kokkels, garnalen, mosselen en meer) met chili en Thaise kruiden.  Niveau van pittigheid kan worden aangepast op verzoek.

Porchetta ala romana
  • Categorie gerecht:
  • Vlees
  • 3.3/5 rating (3 votes)
  • Van deelnemer:
    • Catering di Gio

Italiaanse culinaire verwennerijen

Porchetta ala Romana

<<  1 2 [34 5 6  >>